canthare, image 1/2
canthare, image 2/2
canthare, image 1/2
canthare, image 2/2
Download
Next
Previous

canthare

-625 / -550 (4e quart VIIe s. av. J.-C. ; 1e moitié VIe s. av. J.-C.)
Place of creation : Étrurie centrale (?)
Place of discovery : Italie (?)
Cp 2928 ; C 315
Département des Antiquités grecques, étrusques et romaines
Inventory number
Numéro de collection : Cp 2928
Numéro catalogue : C 315

Description

Object name/Title
Dénomination : canthare
Typologie : vasque (caréné, dentelé) ; pied (haut, évasé) ; lèvre (évasé) ; anse (en ruban)
Description/Features
Etat de l'oeuvre : Le vase est entier et repeint ; éclats sur la lèvre

Physical characteristics

Dimensions
Hauteur : 12,5 cm ; Largeur : 20,3 cm ; Diamètre : 12,8 cm ; Poids : 325 g
Materials and techniques
Matériau : argile
Technique : bucchero

Places and dates

Date
Epoque / période : orientalisant ; archaïque ; bucchero moyen

Date de création/fabrication : 4e quart VIIe s. av. J.-C. ; 1e moitié VIe s. av. J.-C. (-625 - -550)
Place of origin
Étrurie centrale (?)
Place of discovery
Italie (?)

History

Collector / Previous owner / Commissioner / Archaeologist / Dedicatee
Marquis Campana, Giampietro, Collectionneur
Acquisition details
achat
Acquisition date
date : 1861 (achat)
date d'affectation : 1862
Owned by
Etat
Held by
Musée du Louvre, Département des Antiquités grecques, étrusques et romaines

Location of object

Current location
non exposé

Index

Mode d'acquisition
Name
Materials
Techniques

Bibliography


Comparative literature

- Tamburini, Pietro, « Dai primi studi sul bucchero etrusco al riconoscimento del bucchero di Orvieto: importazioni, produzioni locali, rassegna morfologica », dans Naso, Alessandro (dir.), Appunti sul Bucchero: atti delle giornate di studio, Civitella Cesi, 1999-2000, Firenze, All'insegna del giglio, 2004, p. 198, 200, 201, pl. 6, n° 2B
- Rasmussen, Tom, Bucchero pottery from southern Etruria, 1979, p. 109-110, pl. 33, n° 181
Last updated on 31.10.2023
The contents of this entry do not necessarily take account of the latest data.