Montant d'ornement à la sirène accompagnée de deux enfants

Vers 1505/1515
Inventory number
4528 LR/ Recto
Former inventory number:
ER 13608
Handwritten inventory reference:
vol.3, p.14
Collection
Département des Arts graphiques
Collection Edmond de Rothschild
Artist/maker / School / Artistic centre
BIRAGO Giovanni Pietro (Actif vers 1471/1513), gravé par
Ecole italienne

Formerly attributed to:
ZOAN Andrea, gravé par

Description

Object name/Title
Montant d'ornement à la sirène accompagnée de deux enfants
Panneau d'ornements avec une Néréide et deux enfants Tritons
Type of object
Gravure
Description/Features
Commentaire :
Bibliographie :
Bartsch, 1811, XIII, p. 308, n° 26 (Z. Andrea) ;
Ottley, 1816, II, p. 581, n° 6 (Anonyme) ;
Hind, 1910, p. 399, n° 6 (The Master of the Sforza Book of Hours) ; 1909, repr. Z. Andrea, 21 ;
Jessen, pl. 29 (Z. Andrea) ;
Hind 1948, V, p. 80, n° 10 (6) ; VI, pl. 608 ;
Washington, 1973, p. 277, n° 107, repr. ;
Bartsch illustré, 1980, 25, p. 166, n° 26, repr. ;
Byrne, 1981, p. 74, n° 82, repr. ;
cat. exp. Paris, 1987, p. 95, n° 137, repr.;
G. Lambert, 1999, n°507

Physical characteristics

Dimensions
H. 0,539 m ; L. 0,084 m
Materials and techniques
Epreuve rognée au trait carré.

Places and dates

Date
Vers 1505/1515

History

Object history
Œuvre conservée dans le portefeuille n°191 du baron Edmond de Rothschild jusqu'en 2018.
Collector / Previous owner / Commissioner / Archaeologist / Dedicatee
Dernière provenance : Rothschild, baron Edmond de
Acquisition details
don
Acquisition date
1935

Location of object

Current location
Réserve Edmond de Rothschild

Index

Subjects
Techniques

Exhibition history

- Ornemanistes du XVe au XVIIe siècle, Gravures et dessins. XIVe exposition de la Collection Edmond de Rothschild, Paris, Musée du Louvre, 12/06/1987 - 21/09/1987
Last updated on 26.08.2020
The contents of this entry do not necessarily take account of the latest data.